Gevulde eieren zijn een populaire lekkernij in de Nederlandse keuken. Heb je een wat aangekledere evenement of verjaardag, dan zal je ze ongetwijfeld langs zien komen. Je kan ze dan ook wel standaard in de supermarkt kopen of heel makkelijk zelf te maken.
Maar goed, heb je die kleine smulbommetjes in huis, dan vraag je je waarschijnlijk wel af hoelang je ze kan bewaren. Vooral handig om te weten als je alvast in het voren wil werken voor een verjaardag die bijvoorbeeld op een werkdag gepland is. Anyway, het antwoord op die vraag en nog veel meer handige informatie over gevulde eieren, lees je in deze blog.
Bewaaradvies
Gevulde eieren zijn hardgekookte eieren waarvan het eigeel gemengd is met andere ingrediënten zoals mayonaise, mosterd, kruiden en specerijen. Dit mengsel wordt vervolgens teruggeplaatst in de uitgeholde eihelften, wat resulteert in een smakelijk en voedzaam hapje. Heel gezond is het trouwens niet, al hangt dat grotendeels af van met wat je het eigeel mengt.
Mocht je gevulde eieren hebben (gemaakt), dan wordt het volgende aan je aangeraden:
- Uit de supermarkt
Bewaar de eieren in de koelkast en consumeer ze voor de (te gebruiken tot-/) houdbaarheidsdatum. Het liefst consumeer je de eieren zo snel als mogelijk, dus eigenlijk op de dag van aankoop. - Zelf gemaakt
Bewaar de eieren in de koelkast, waar ze ongeveer één dag in goed blijven. Het liefst consumeer je de eieren zo snel als mogelijk, dus eigenlijk op de dag van maken.
Invriezen kan eigenlijk niet. Het eiwit krijgt sowieso een vervelende, rubberachtige structuur en is niet meer lekker. Bovendien wordt het een erg vochtig gebeuren, wat het ei al helemaal niet ten goede doet. Heb je een beetje ongemengd eigeel, dan zou je daarvan wel kunnen overwegen om in te vriezen. Daar gebeurt naar verluidt vrijwel niets mee.
Tekenen van bederf
Verder is het nog even belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen wanneer gevulde eieren bedorven zijn. Tekenen van bederf zijn onder meer een onaangename geur, verkleuring van het eimengsel en een plakkerige textuur. Als je een van deze tekenen opmerkt, is het het beste om de gevulde eieren weg te gooien om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Dit kan nogal snel plaatsvinden, dus wacht niet te lang met het maken van de er in.
Bereiding van gevulde eieren
Het maken van gevulde eieren is in principe niet heel erg moeilijk. Misschien vind je het leuk om te gaan koken en kan je op deze manier weer wat nieuws uitproberen. In dat geval. hebben we in onderstaande tekst een simpele basisrecept voor je neergezet. Lees:
Ingrediënten
Voor 8 gevulde eieren
- 4 eieren
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- snufje kerriepoeder
- Optioneel: paprikapoeder, bieslook of peterselie voor garnering
Instructies
- Kook de eieren in een pan met kokend water gedurende 8 – 10 minuten. Laat ze vervolgens schrikken onder koud water en pel ze.
- Snijd de eieren doormidden en haal de eidooiers eruit. Doe de eidooiers in een kom.
- Prak de eidooiers met een vork fijn. Voeg mayonaise, mosterd, kerriepoeder en eventueel wat zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar tot een glad mengsel.
- Vul de lege eiwitten met het mengsel. Dit kun je doen met een lepel of door het mengsel in een spuitzak te doen en het in de eiwitten te spuiten.
- Optioneel kun je de gevulde eieren bestrooien met paprikapoeder en garneren met bieslook of peterselie.
- Serveer de gevulde eieren als snack of als onderdeel van een feestelijke maaltijd. Geniet ervan!
Kijk aan, zo makkelijk als dit, was het al! We zijn erg nieuwsgierig naar je ervaring wat dit heerlijke hapje, want wij zijn in elk geval al groot fan!
Gevulde eieren verwerken
Mocht het zo zijn dat je gisteren de eieren hebt gemaakt en hebt geconsumeerd, maar dat je er nog een aantal over hebt gehouden, dan hoef je ze zeer zeker niet weg te gooien. Nee, daarentegen is er een tal van opties van wat je met de eieren kan doen.
De eerste optie is om de eieren te prakken en er een eiersalade van te maken. Serveer dit op een geroosterd broodje en smikkelen maar. Anderzijds zou je het kunnen verwerken in een wrap, welke je bijvoorbeeld combineert met fijngesneden komkommer, tomaat en heerlijke, frisse ijsbergsla. Een derde en laatste optie is misschien wat speciaal, maar we zouden zeggen: combineer het met een bord nasi! Veel mensen eten een ei bij hun nasi en omdat in het ei kerrie zit verwerkt, denken we dat dit best lekker kan zijn bij de nasi kruiden. Maar goed, een gevuld ei als late night snackje bij je film klinkt ook wel goed in onze oren.
Conclusie
Gevulde eieren zijn een heerlijke en veelzijdige lekkernij, maar het is belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren om de versheid en veiligheid te garanderen. Door ze gekoeld te bewaren en aandacht te besteden aan tekenen van bederf, kun je optimaal genieten van deze heerlijke hapjes. Bewaar zelfgemaakte eieren niet langer dan een dag en verpakte eieren niet na de ‘te gebruiken tot’ datum.