Secondelijm verwijderen van huid en kleding doe je zo!

0 Shares
0
0
0

Bij een snelle, stevige en efficiënte reparatie van iets dat kapot is gegaan, is secondelijm ongeveer één van de beste vrienden die je kan hebben. Zo lijm je je telefoonhouder voor in de auto weer aan elkaar, kan je een opbergbak van zijn ondergang redden of haal je een leuke prank uit met je vrienden door iemands biertje aan de tafel te plakken.

Echter is de secondelijm ongeveer je ergste vijand, wanneer de lijm op je huid of kleding terechtkomt. Gelukkig voor jou zijn wij de redder in nood waarvan je niet wist dat die bestond. We zullen je in dit artikel namelijk verschillende methoden aanreiken waarmee je secondelijm veilig en effectief verwijdert. Dus dat jij en je kleren er zonder schade en schande vanaf komen. Alvast geen dank, he!

Secondelijm van je huid verwijderen

Om te voorkomen dat je de lijm met huid en al van je lichaam afhaalt, vertellen we je allereerst hoe je secondelijm van deze plek kan halen. Maar, voordat je begint, raden we aan om een paar veiligheidsmaatregelen te treffen. Dus, draag handschoenen om je handen te beschermen tegen chemicaliën. En, doe tegelijkertijd ook even een raampje open, om op die manier te voorkomen dat je die lucht inademt.

Anyway, ben je klaar met de voorbereidingen, kies dan voor een van de volgende methodes:

  1. Aceton
    Een effectieve methode om secondelijm van de huid te verwijderen, is door een beetje (nagellakremover met)aceton op een wattenschijfje aan te brengen en dit op het gelijmde gebied te deppen. Laat het enkele minuten intrekken en veeg het vervolgens voorzichtig weg. Was je handig grondig met zeep na dit gebruikt, want aceton is in principe niet iets dat je helemaal in je huid wil laten trekken.
  2. Wasmiddel
    Ook niet heel fijn voor je huid, maar met warm water vermengde wasmiddel, kan wel degelijk na een tijdje weken ervoor zorgen dat de lijm van je huid verdwijnt. Zorg ook bij deze optie dat je je huid goed wast en niet te lang blijft weken.
  3. Kokosolie
    Kokosolie kan ook helpen om secondelijm los te weken van de huid. Breng een kleine hoeveelheid aan op het gelijmde gebied en masseer zachtjes. De olie zal helpen om de lijm los te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om het weg te vegen. Het is namelijk zo dat lijm zich maar moeilijk kan echten aan vettige materialen, zoals kokosolie. Boter gebruiken kan ook.

In ieder geval al drie manieren, waarbij je bij een van de opties ongetwijfeld wel hetgeen in huis hebt dat je nodig hebt. Probeer overigens bij elk van de materialen niet te hard te schrobben, om te voorkomen dat omliggende huid beschadigd raakt.

Secondelijm van je kleding verwijderen

Ach, wat vervelend! Is de secondelijm net gedruppeld op de lievelingsjurk van je dochter… Gelukkig schieten wij je wederom te hulp. Maar, let op, begin alleen met de uitvoering als je de nodige voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Lees:

  • Test altijd een kleine, onopvallende plek op de stof voordat je een reinigingsmiddel gebruikt om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.
  • Werk altijd van buiten naar binnen bij het verwijderen van de lijm om te voorkomen dat het zich verder verspreidt.

De manieren die waarschijnlijk je probleem doen verhelpen, hebben we in de volgende opsomming voor je neergezet:

  1. Invriezen
    Plaats het kledingstuk in de vriezer gedurende enkele uren. Zodra de lijm bevroren is, kan je het voorzichtig afbrokkelen met een mes of met je vingers. De kans is zeker aanwezig dat je in ieder geval niet de stof zelf beschadigt en daar gaat het natuurlijk om!
  2. Aceton
    Je zou opnieuw aceton uit de kast kunnen trekken. Je dept de aceton erop, waarna je het kledingstuk uitwast. Maar, er kleeft eigenlijk een gigantisch nadeel aan deze methode. Dat is namelijk dat je al geen aceton kan gebruiken op kunstzijde, triacetaat, acetaat- en chloorvezels.

En dus, vanwege dat laatste, zouden we je ten harte aanraden om bij kledingstukken van delicate stoffen een professionele stomerij te contacteren. Dan kost het je misschien wat, maar is het ook niet jouw verantwoordelijkheid als het verkeerd gaat (zet dit wel even zwart op wit, natuurlijk!).

Voorkomen

Zoals het cliché gezegde aan je vertelt: voorkomen is beter dan genezen. En inderdaad, in (bijna) alle gevallen die iets met lijm te maken hebben, is dat ook zo. En dus, willen we je wijzen op een aantal tips om te voorkomen dat je secondelijm op je huid of in je kleding krijgt. Wees allereerst voorzichtig bij het hanteren van secondelijm om morsen te voorkomen. Beschermende kleding zorgt ervoor om direct contact met de huid te minimaliseren. En dan als derde tip: mocht de secondelijm op je huid of kleding terechtkomen, handel dan snel om verdere problemen te voorkomen. Het is niet voor niets zo dat het algemeen als een probleem wordt beschouwd in plaats van dat je er blij mee wordt, toch?

Conclusie

Het verwijderen van secondelijm van huid en kleding kan een uitdaging zijn, maar met de juiste methoden en voorzorgsmaatregelen is het mogelijk om de klus te klaren zonder schade te veroorzaken. Door gebruik te maken van de hierboven genoemde technieken en tips, kan je effectief omgaan met secondelijmproblemen en je huid en kleding veilig houden. We wensen je alvast veel succes en zouden zeggen, zorg ervoor dat je maar één keer dit artikel hebt hoeven aanklikken (knipoog).

0 Shares
Ook interessant

BlogTypisch Nederlandse producten

Hoewel Nederland steeds meer ‘multicultureel’ wordt, is en blijft er toch een heel aantal dingen dat ‘echt’ Nederlands…