Scharrel, twarrel of kwarrel relaties uitgelegd 

0 Shares
0
0
0

Als zelfs De Volkskrant over dit nieuwe jargon schrijft, dan moet het wel wat zijn, toch?

Het is geen geheim dat jongeren bezig zijn met veranderingen in de taal. Althans, zelfbedachte taal, tenminste. Heerlie de peerlie (hdp) is een voorbeeld van zo’n zelfbedacht stukje taal. En ook romantische relatievormen zijn opgedoken alsof ze er altijd zijn geweest. We spreken dan over een scharrel of een kwarrel relatie. Of wat dacht je dan van een ‘prela’ of ‘rela’? We zullen je niet langer in spanning houden wat het allemaal inhoud, dus lees gauw verder.

Vroeger was alles anders

Inderdaad, vroeger was alles anders. Vraag je aan je ouders hoe het zat met hun relatiestadia, dan ging het waarschijnlijk zoals verliefd, verloofd, getrouwd. Tegenwoordig ziet dat er toch wat anders uit. De verkering-fase is namelijk opgedeeld in talloze begrippen, die we nu aan je zullen uitleggen.

Twarrel

Een twarrel is een twijfelachtige scharrel en laat zien dat jullie wel met elkaar bezig zijn, maar op een wat twijfelachtige manier. Je vindt het op zich wel leuk met de ander, maar weet niet precies wat die ander nou echt van jou vindt. Over gevoelens en dergelijken wordt niet echt gepraat. Zie het als een soort geüpgrade friends with benefits. Zo van, je bent niet echt exclusief, maar hebt ook niet de insteek dat het alleen maar om de seks gaat.

  • De relatie gaat met name om seks, maar heeft de mogelijkheid om uitgebreid te worden
  • Je ziet elkaar niet heel vaak (een aantal keer per maand)
  • Je twijfelt over je eigen maar ook de wederzijdse gevoelens
  • Een onbekende voor ouders en vrienden

Scharrel

Joehoe! Je twijfels zijn wat weggenomen en je hebt het steeds leuker met elkaar. Degene met wie je dates organiseert is geëvolueerd tot je scharrel. Jullie zien elkaar regelmatig, maar het is nog wel vrijblijvend. Je zit dus niet vast aan elkaar en hoeft daarmee nog niet ‘exclusief’ te zijn, al zou je dat wel kunnen waarderen aan de ander.

  • De relatie gaat nog steeds om seks, maar gebeurt wat regelmatiger
  • Je ziet elkaar regelmatig, zo’n keer per week
  • Je praat over jullie gevoelens, maar houd het nog lekker luchtig
  • Een onbekende voor ouders, waarschijnlijk wel bekend bij vrienden (maar nog niet ontmoet)

Kwarrel

Poeh, misschien begin je daadwerkelijk wel potentie in de ander te zien. Hoewel je het wellicht nog niet hardop durft te zeggen, wordt het nu wel steeds gezelliger. In ieder geval is er nu sprake van een kwarrel, ofwel een kwaliteitsscharrel.

  • De relatie gaat om seks, maar ook om elkaar. Als je niet oplet ga je zelfs je gevoelens delen, spannend!
  • Je ziet elkaar regelmatig, in ieder geval wel elke week
  • Jullie praten over je gevoelens, delen levensgebeurtenissen (tot op zekere hoogte)
  • Zowel ouders als vrienden zijn nog niet ontmoet, al zullen vrienden er wel kennis van hebben genomen.

Prela

Spannend, jullie hikken al een tijdje tegen een relatie aan, maar geen van beiden durft de knoop door te hakken. Je bent al wel een keer bij zijn (of haar) ouders geweest en vond dat eigenlijk best oké. In principe voelt het al wel alsof je een relatie hebt, alleen het ‘label’ mist nog. Bedenk je daarom echt of dit degene voor je is. Bespreek aspecten als vertrouwen, wereldbeeld en waarden en normen, zodat je een nog completer beeld van de ander krijgt. Een echte pre relationship dus.

  • De relatie gaat nog steeds om seks en neemt ook andere aspecten van een relatie aan. Overigens ben je wel exclusief.
  • Je ziet elkaar meer dan regelmatig; denk aan een aantal keer per week. Slaappartijtjes inbegrepen!
  • Jullie praten eigenlijk over alles. Tenminste, die laatste twijfels die je nog hebt om de relatie definitief te maken, houd je soms wat achterwege.
  • Je schoonouders heb je waarschijnlijk al ontmoet, al hebben jullie erg duidelijk gemaakt dat jullie nog niet ‘officieel zijn’.

Rela

It’s the real deal, baby! Jij en je liefde zijn nu officieel samen en kunnen het wel van de daken schreeuwen. Je deelt lief en leed met elkaar en bent exclusief (tenzij je in een open-rela zit, natuurlijk). In ieder geval is ieders gevoelens voor elkaar bekend en heb je al een aantal andere familieleden ontmoet. Op feestjes wordt je geïntroduceerd als ‘de vriend/ vriendin van’ and it feels good! Rela staat daarmee voor relatie of relationship.

  • De relatie gaat om elkaar. Je deelt je gevoelens, je zegt wat je vindt, je vraagt de ander om advies en natuurlijk blijft jullie seksleven ook iets om te koesteren.
  • Je ziet elkaar vaak, misschien wel dagelijks (tijd om samen te gaan wonen?)
  • Je gaat af en toe op bezoek bij je schoonouders, leert steeds meer van de familie kennen en in de vriendenkring ben je al helemaal opgenomen.

En dan nog iets

Zo, nu je op de hoogte hebt van wat er in de breinen van pubers rondgaat, willen we je nog wijzen op twee laatste begrippen die je wellicht voorbij hoort komen. Dit zijn:

  • One night stand
    Het gaat om een kortstondige, fysieke aantrekkingskracht dat leidt tot een gezellige nacht. Na de ontmoeting, die gepaard ging met een seksuele handeling, gaan beide contacten hun eigen weg. Het is een vorm van een seksuele interactie die is gebaseerd op lust en vrijblijvendheid. Al verandert een deze relatievorm soms in een ‘friends with benefits‘.
  • Friends with benefits
    Twee vrienden hebben soms ook seks, zonder de intentie om een romantische relatie te ontwikkelen. Ook hierbij gaat het vaak om fysieke aantrekkingskracht waarbij de eigenlijke basis om een relatie te hebben, mist. Emotionele verplichtingen en verbintenissen zijn daarmee zonder pardon opzij geschoven. Met respect voor elkaars grenzen en duidelijke communicatie zullen de twee vrienden nog lang plezier hebben.

We hopen dat je door deze uitvoerige beschrijvingen, goed op de hoogte bent gekomen van alle verschillen in relatievormen, zoals deze onder de jongere generatie bekend zijn.

0 Shares
Ook interessant