Meeste Grand Slams mannen

0 Shares
0
0
0

Of je nu een doorgewinterde pro bent of net begint met een racket dat meer iets weg heeft van een vliegenmepper; tennis heeft voor iedereen iets te bieden. Het is gezellig, competitief, veelal een 1v1 sport en je kan er af en toe nog wat mee winnen, van bekers tot zelfs geldprijzen. Of nou ja, die geldprijzen zullen waarschijnlijk alleen voor de professionals echt interessant zijn.

Over die professionals gesproken: zij die op hoog niveau tennis spelen, dromen ongetwijfeld van een overwinning bij de Grand Slam, die sommige tennissers inderdaad hebben bereikt. Sterker nog, er zijn zelfs succesverhalen van mannen die ze keer op keer hebben gewonnen of dat nog steeds doen. In deze blog zal je lezen wie dat dan betreft en wat er zo speciaal is aan deze mannen. We houden het nu overigens specifiek op mannen en zullen wellicht in de toekomst nog de vrouwelijke tak van deze sport onderzoeken.

Wat is een Grand Slam?

Voordat we ingaan op de nummer 1 winnaar van Grand Slams (aller tijden), zullen we ingaan op wat een Grand Slam nu eigenlijk is. We begrijpen namelijk maar al te goed als je misschien niet bekend bent met het tennis en een Grand Slam alleen maar kent ‘van horen zeggen’. Vandaar, bij deze:

Alle Grand Slam toernooien vormen de hoeksteen van het professionele tennis. Er zijn in principe elk jaar vier Grand Slams, die bekend staan als de:

  • Australian Open
  • French Open
  • Wimbledon
  • US Open

De wedstrijden zijn de ultieme test voor tennissers op verschillende oppervlakken en trekken de beste spelers van over de hele wereld aan. In principe kan elke tennisser wel vier van deze titels per jaar winnen. Overigens moet je daarbij bedenken dat we het nu alleen zullen hebben over de overwinningen op enkelspel. Je kan namelijk ook Grand Slams winnen met dubbelspel. Zo won voormalig proftennister Martine Navratilova in haar gehele carrière wel 59 Grand Slam titels, maar dit betreft een mix tussen enkel- en dubbelspel.

The king of tennis

Nu is er maar één man die de meeste Grand Slam titels op zijn naam heeft staan. Hij is vandaag de dag nog steeds actief in de tenniswereld en is de komende jaren nog zeker niet van plan om te stoppen. We hebben het over niemand minder dan… :

Novak Djokovic

Djokovic? Niet Roger Federer? Nee, zeker niet. Deze Serviër heeft dan zeker wel een aantal keren verloren van de Zwitser, maar heeft wel degelijk meer Grand Slams op zijn naam staan. In november 2023 ligt het aantal overwinningen van Djokovic op 24 titels, voor Federer op 20 titels.

Trouwens, als we het hebben over Novak Djokovic en Roger Federer, dan is er nóg een tennisser die het de twee moeilijk maakt(e). We hebben het over Rafael Nadal, die een tweede plek inneemt in het aantal gewonnen Grand Slams. Met 22 overwinningen zou je kunnen stellen dat hij op weg is om Djokovic te verslaan.

De rivaliteit tussen Federer, Nadal en Djokovic

Een van de meest opmerkelijke aspecten van het mannentennis van de afgelopen jaren is de intense rivaliteit tussen Federer, Nadal en Djokovic. Deze drie grootheden hebben elkaar keer op keer uitgedaagd op de grootste podia van het tennis. Hun epische gevechten op Wimbledon, de French Open en andere toernooien hebben tennisfans over de hele wereld in vervoering gebracht. Het heeft geleid tot debatten over wie de grootste van allemaal is en heeft de sport naar nieuwe hoogten gestuwd.

Inmiddels heeft Federer een einde gemaakt aan zijn professionele carrière en lijkt de strijd voort te broeden tussen Nadal en Djokovic. Tenminste, ook dat lijkt maar de vraag te zijn. Proftennisser Nadal lijkt steeds meer last te krijgen van fysieke ongemakken en dergelijken, dat Djokovic de kans geeft zijn ‘voorsprong’ in Grand Slams nog meer uit te breiden.

Opkomende sterren in het mannentennis

Terwijl de huidige generatie tennissers de schijnwerpers steelt, zijn er ook veelbelovende jonge spelers die hun stempel proberen te drukken op het mannentennis. Het is dus nog helemaal niet zo bepaald dat Djokovic voor altijd de beste is.

Een opkomend talent waar veel ogen op zijn gericht, is Carlos Alcarez. In mei 2022 won hij bij een master-toernooi namelijk van zowel Nadal als Djokovic in de kwart- en halve finale. Met zijn 20 jaar is hij een van de jongste professionals op het veld. Hij is jong, getalenteerd en heeft fysiek nog alles mee. Sterker nog, hij staat momenteel op de tweede plek in de ATP-ranglijst. Dat betekent niet dat hij wint, maar ook zeker niet dat de rivaliteit in het tennissen is beperkt tot een tweetal personen. Een tweetal personen dat toevallig de meeste overwinningen qua Grand Slams op hun naam hebben staan.

Invloed van Grand Slam-titels op een tennisser’s erfenis

Voor een tennisser is het winnen van een Grand Slam-titel de kroon op zijn carrière. Het verandert niet alleen hun status in de tenniswereld, maar ook in de sportgeschiedenis. Spelers worden geëerd en herinnerd voor hun prestaties op deze grote podia. Grand Slam-titels dragen bij aan de erfenis van een tennisser en bepalen hoe ze worden herinnerd door generaties fans.

Het is ook bijvoorbeeld de reden dat bijna iedereen tennis associeert met Roger Federer. Hij is al gestopt, maar heeft nog wel heel veel invloed op het tennis. Zo heeft hij een foundation waarmee hij in achterstandslanden kinderen aan het sporten helpt. Ongetwijfeld zullen er ook nog wel veel move sets van hem als ‘iconisch’ worden gezien. Hij en ook de andere tennissers worden geadoreerd, gerespecteerd en gewaardeerd.

Conclusie

De meeste overwinningen van Grand Slams liggen dus nu nog bij de Servische tennisser genaamd Novak Djokovic. Echter zijn er genoeg talenten die het in zich hebben ooit deze titel van hem af te nemen. We zijn benieuwd wat de toekomst op dat vlak te bieden heeft. Wat voor invloed het heeft op de tenniswereld en welke nieuwe technieken er worden ontdekt.

0 Shares
Ook interessant

BlogTypisch Nederlandse producten

Hoewel Nederland steeds meer ‘multicultureel’ wordt, is en blijft er toch een heel aantal dingen dat ‘echt’ Nederlands…