Typisch Nederlandse producten

0 Shares
0
0
0

Hoewel Nederland steeds meer ‘multicultureel’ wordt, is en blijft er toch een heel aantal dingen dat ‘echt’ Nederlands blijft. Kringverjaardagen, Sinterklaas (oeps, mogen we dat nog wel?), het Melkmeisje, fietsen en natuurlijk ook die eindeloze producten. En ja, dan doelen we op nog veel meer dan de standaard ‘kaas’. Vindt in deze blog een overzicht van alle typische Nederlandse producten, zoals we die vandaag de dag nog kennen.

#1 Hollandse Kaas

Kaas, want we kunnen er stiekem niet omheen draaien, is een integraal onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. Het staat bekend om zijn ambachtelijke kazen en met meer dan 1000 verschillende soorten is er voor ieder wat wils. De meest iconische kazen komen misschien wel uit Gouda. Deze ‘Goeda cheeses (zie onderstaande TikTok) worden over de hele wereld gewaardeerd en staan bekend om hun zachte textuur en redelijk milde smaken. Jonge kaas, oude kaas, kaas met een smaakje, kaas met kruiden, Nederland heeft het allemaal.

Kaasmarkt

Een hoogtepunt voor kaasliefhebbers is de kaasmarkt van Alkmaar. Hier kun je getuige zijn van een eeuwenoude traditie waar kaasboeren hun waren verhandelen. De kleurrijke kaasdragers dragen de kazen op traditionele houten draagbaren en maken er een echt spektakel van. Een heel leuk uitje voor toeristen, maar ook als Nederlander is het iets dat je eigenlijk niet kan missen.

#2 Bitterballen

Deze kleine, gefrituurde balletjes zijn meestal gevuld met een mengsel van rundvleesragout en kruiden. Ze zijn een populaire borrelsnack en worden vaak geserveerd in de traditionele Nederlandse pubs, bekend als ‘bruine cafés’. Dip ze in mosterd voor de ultieme smaakervaring. Ze waren overigens oorspronkelijk bedoeld als een luxe snack voor de elite, maar zijn nu een favoriet bij iedereen.

For your information: bitterballen worden niet alleen in Nederland gegeten (o.a. ook in België en Suriname) en ontlenen hun naam aan het drankje waar het hapje van origine mee werd gegeten. Een bittertje, spreken we dan over.

Also: Nederland loopt echt niet achter als het gaat om vegetarische opties, want ook die zijn steeds vaker op het terras te vinden (de vegetarische ballen hebben we het dan over, snap je).

#3 Stroopwafel

Och, alleen al van de geur van stroopwafels loopt het water ons in de mond. Die heerlijke stroopwafelkraam op de markt staat er niet vaak, maar als die er is… Stroopwafelkruimels met hete stroop of een gigantische, verse stroopwafel. Kom. Maar. Door.

Anyway, een stroopwafel is dus echt een traktatie die je niet mag missen. Deze dunne, knapperige wafels zijn gevuld met een smakelijke stroopvulling en zijn geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen. De warme stroopwafels die vers worden bereid, smaken het allerbeste. Ze zijn perfect om te genieten met een kopje koffie of thee. En oh ja, stroopwafels worden ook gewoon verkocht in de winkel, dus daar zal je vast ook wel iets kunnen scoren. Kijk anders maar even naar onderstaand YouTube-filmpje. Daar wordt je, zonder gesponsorde content, haarfijn uitgelegd welke stroopwafel van welke supermarkt je zou moeten kopen.

#4 Haring

Haring is een vis die een speciale plaats inneemt in de Nederlandse eetcultuur. De ‘Hollandse Nieuwe’ is een beroemde bereiding van haring die traditioneel wordt gegeten door de staart vast te houden en de vis in één keer naar binnen te laten glijden. Een paar verssneden uitjes erbij en je hebt het helemaal voor elkaar gekregen.

Het visseizoen loopt trouwens van ongeveer half mei en half juli. Na een bepaalde datum mag de haringvangst niet meer ‘Hollandse Nieuwe’ worden genoemd, dus wanneer je haring gewoon weer ‘haring’ is, dan zal het van mindere kwaliteit zijn.

Vlaggetjesdag in Scheveningen

Vlaggetjesdag in Scheveningen is een jaarlijks evenement waarbij de komst van de ‘Hollandse Nieuwe’ haring wordt gevierd. Er worden allerlei leuke acitiviteien (voor kinderen) georganiseerd en je zal ongetwijfeld kunnen genieten van een verse portie vis. Heerlijk, nietwaar?

#5 Erwtensoep

Erwtensoep, ook wel bekend als snert, is een dikke, stevige erwtensoep die vooral in de winter populair is. Je maakt het met (ongeveer) de volgende ingredienten:

  • spliterwten
  • varkensvlees
  • rookworst
  • wortel en andere groenten zoals prei en selderij

Het wordt vaak geserveerd met roggebrood en katenspek. Het is een hartverwarmende maaltijd op koude dagen. Overigens is de smaak redelijk specifiek en zal lang niet iedereen zijn neus ervoor optrekken. Sterker nog, het ziet er redelijk onsmakelijk uit en zal alleen daarom al door meerdere mensen worden afgekeurd.

#6 Drop

Hoe kan het ook anders! Nederland is bij uitstek hét dropland van de wereld. Ja, er zijn wel andere landen waar je deze zoete lekkernij kan vinden, maar nergens vindt je meer soorten dan hier. De vormen en smaken van drop zijn erg verschillend, variërend van zachte drop die lijkt op winegums tot harde dropjes en zelfs poederachtige drop. Zoute drop is een variant die zowel zout als zoet combineert, wat voor sommige mensen een verrassende smaakcombinatie is. Anderen zullen en niet ‘viezer’ gezicht trekken, want specifiek, dat is de smaak wel.

Drop heeft een lange geschiedenis in Nederland en wordt vaak geassocieerd met tradities waarbij het in overvloed wordt gegeten. Het wordt ook vaak genoten als een snoepje bij de thee of als een tussendoortje. Anderzijds zal je ook op een dropje moeten zuigen, wanneer je last hebt van je keel. Reken maar dat je veel speeksel aan maakt.

Conclusie

Nederland heeft veel te bieden als het gaat om culinaire hoogstandjes. Van kaas tot snert en bitterballen tot drop, deze typische Nederlandse producten bieden een smaakvolle kijk op de Nederlandse cultuur. Dus, als je eens zin hebt om je Hollandse roots eens op te roepen, ga dan voor een dagje met deze gerechten en snacks. Je zal ongetwijfeld een gevoel van nostalgie oproepen. En, is het niet bij jouzelf, dan misschien wel bij je ouders of opa en oma. Met name die snert, daar weet je opa vást alles over te vertellen. Hoe dat vroeger ging, enzo…

0 Shares
Ook interessant