Vraag je een willekeurige Gen Z’er sta ze graag zouden willen worden, dan bestaat de kans zomaar dat dat ‘influencer’ is. De reden? Die ontvangen over het algemeen bakken en bakken met geld. Laat staan dat er dan ook nog van allerlei merken zijn die gewoon gratis producten aan hen opsturen.
Anyway, een groep die je tegenwoordig ook tot influencers mag noemen, is de groep van ‘YouTubers’. Zij maken video’s op het platform YouTube en verdienen daar doorgaans ook heel veel geld aan. Tenminste, zij met veel abonnees en veel weergaven op hun video’s. Benieuwd hoe dat precies zit? Je leest het in deze blog.
Waarom er geen eenduidig antwoord is
We vallen maar direct met de deur in huis en vertellen we je graag waarom er geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel je verdiend met een miljoen views op YouTube. Dat komt omdat de prijzen per view fluctueren, maar ook omdat dit niet de enige inkomsten zijn die een YouTuber krijgt. Hij kan namelijk ook zijn verdiensten krijgen, door:
- Advertenties
Als je geen advertenties in de video zet, verdien je daar ook niks aan. Als YouTuber kan je zelf beslissen hoeveel en op welke moment je zo’n advertentie in zet. Maar, er is ook weleens naar voren gekomen dat je niks krijgt als de kijkers de advertenties overslaan. - Gesponsorde items en gekregen artikelen
Bedrijven betalen een YouTuber om een product in hun video te laten zien en/ of aan te prijzen. Hoe veel dit is, is niet bekend, maar houd er rekening mee dat dit tot in de duizenden euro’s kan oplopen.
Kijk aan, toch snel verdiend, nietwaar?
Belasting
Bovendien moet je niet vergeten dat YouTubers over hun video’s ook nog heel veel belasting betalen. Aan de andere kant hebben ze ook weer te maken met bepaald voordeel, als ze bijvoorbeeld iets kopen voor een video en daar later de btw van kunnen terugvragen. Het ligt dus niet zo gemakkelijk als je kan zien.
Dit is wat een Youtuber verdiende per view
Gio, een bekende dagelijkse vlogger met +1,3 miljoen abonnees, vertelde eens openlijk over zijn inkomsten in een video. Hierin laat hij bijvoorbeeld een grafiek zien waarin je kan zien wat hij per 1000 views verdient. Zie je deze grafiek, dan zie je dat deze niet constant is. Met andere woorden, het fluctueert nog weleens met hoeveel het oplevert. Hij sprak destijds (2023) over zo’n drie euro per views. Dat zou betekenen dat hij over een filmpje van een miljoen weergaven, zo’n drieduizend euro zou verdienen. Wauw, drie-duizend, hoe veel is dat!
In principe is er geen limiet op de hoogte van het aantal views op een video. Dat is dan ook de reden waarom iemand als Mariah Carey haar leven lang kan blijven leven van streams en views op Youtube van haar ‘All I Want For Christmas’ liedje. Is toch te gek voor woorden?
Een leven lang teren op YouTube-geld
Maar goed, je snapt ook wel dat de dagelijkse video’s van Gio na een week wel hebben gepiekt in het aantal views. Met andere woorden, om dagelijks geld in grote getale blijven te genereren, moet hij ook regelmatig uploaden. Gio, Enzo Knol en Mascha van Beautygloss zijn voorbeelden van relatief grote YouTubers die dagelijks uploaden. Je kan je wel voorstellen dat zij met dit soort inkomsten in dikke auto’s rijden, een groot (of duur) huis betrekken en in luxe kunnen leven.
Met andere woorden, investeren ze hun geld goed, dan kunnen ze een leven lang teren op YouTube-geld. En dat staat nog los van het feit dat ze vaak ook nog sociale media accounts hebben en vanaf daar ook geld verdienen aan gesponsorde posts. Want, anders dan YouTube, is het niet dat ze op Instagram per like verdienen, of zoiets. Daar gaat het puur en alleen om de ‘bedrijvigheid’.
Maakt geld gelukkig?
Geld mag dan misschien niet direct een lach op je gezicht toveren, maar het kan het leven wel wat soepeler laten verlopen. Denk maar aan die heerlijke luxe van niet te hoeven piekeren over de rekening na een etentje. Of het genot van een warme vakantie zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je budget. Echter is het wel zo dat een YouTuber wel zijn of haar hele leven op straat legt. Ze worden belaagd en overal waar ze gaan, achtervolgt door fans. Het is maar waar je zin in hebt, denken wij dan zo. Denk daarom zeer goed na of je het er wel voor over hebt om je anonimiteit op te geven.
Conclusie
Hoeveel een YouTuber op een video van 100.000 views verdient, is lastig te zeggen. Zo is het afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het fluctuerende bedrag wat je per 1000 views krijgt, maar ook zoiets als advertentie-inkomsten en gesponsorde stukjes video. Het handigste is en blijft als je zelf in contact kan komen met iemand die het je letterlijk kan laten zien, zoals we in de video van Gio hebben laten zien. Aan de andere kant kan je het ook gewoon laten hoe het is. En dus er je gewoon niet in interesseren.