Epibreren: betekenis, uitleg en gebruik

0 Shares
0
0
0

In de wereld van de Nederlandse taal zijn er veel woorden waarvan we de echte bekentenis niet altijd weten of begrijpen. Ze staan in oude literatuur of worden door oudere generaties gebruikt, terwijl het in de algehele samenleving allang is verdwenen.

Een voorbeeld van zo’n vaag woord is ‘epribreren‘. Het klinkt bijna als een exotisch begrip, maar het heeft een interessante en diepere betekenis die we vandaag gaan verkennen. In dit artikel duiken we in de wereld van epribreren en ontdekken we waar dit woord vandaan komt en hoe het in de loop der jaren is geëvolueerd.

Wat is epibreren?

De betekenis van het woord epibreren kent een bijzonder verhaal. We beginnen dan ook bij de oorsprong hiervan, voordat we je de betekenis vertellen. We houden het een beetje spannend. Anyway, het woord zou inmiddels al zo’n 7 decennia geleden, in 1954, zijn geïntroduceerd. Het was niemand minder dan de Nederlandse Simon Carmiggelt die het woord gebruikte. Echter vertelde Carmiggelt zelf dat hij het al een jaar eerder van een Haagse ambtenaar had gehoord. Een ambtenaar die verbaasd was dat Carmiggelt om een betekenis kwam vragen, gezien hij het al jaren gebruikte en er ‘altijd onder uit kwam’.

De betekenis

“Een niet nader aan te geven bezigheid verrichten waarvan men de indruk wekt dat het erg belangrijk is”

Nederlands woordenboek (2024)

Met andere woorden, als je ‘epibreert’ dan doe je alsof je iets interessants gaat doen, terwijl je eigenlijk helemaal niks doet. Je wekt de interesse van je medemens op, maar omdat hij of zij waarschijnlijk toch niet weet wat het betekent, kan je gewoon doen waar je zelf zin in hebt.

Het heeft er alles mee te maken dat het klinkt als een erg chique woord. Het heeft daarmee een bepaalde waarde, zonder dat het eigenlijk überhaupt iets positiefs voorstelt of dat de betekenis nou zo denderend is. Met andere woorden: stoer doen terwijl je helemaal niks bereikt in de tijd dat je epibreert.

Voorbeeldsituaties

Dus, omdat je er waarschijnlijk veel mee kan bereiken en je in verschillende situaties ergens onderuit kan krijgen, geven we maar al te graag een aantal voorbeeldsituaties waarin ‘epibreren’ fantastisch tot zijn recht kan komen.

  • Zakenleven
    Op kantoor wordt er aan je gevraagd of je na werktijd toevallig nog dat ene stuk wil oppakken. Jijzelf hebt er eigenlijk geen zin in en had juist het plan op tijd naar huis te gaan. Je zou in zo’n situatie kunnen aangeven dat je eigenlijk nog even ging epibreren. Je verontschuldigt je en kan nog steeds naar huis.
  • Kinderen
    Na een lange dag werken kom je thuis en wordt er gelijk door je kinderen van alles aan je gevraagd. Of ze dit mogen, of je dat nog wilde doen. Nou, nee, want papa/ mama moet eerst even ‘epibreren’. Vervolgens duik je de badkamer in en gaat eens even heerlijk bezig met douchen/ badderen/ skincare.
  • Familie
    Tja, de afgelopen jaren is Kerst nou niet echt gezellig geweest met je familie. In plaats van het volgende slappe en ongeloofwaardige excuus vertel je dit keer tussen neus en lippen door dat je dan druk bent met epibreren. Bijvoorbeeld met je partner, voor ons part. Hoe dan ook kan je deze kerst gewoon rustig op de bank de All you need is love Kerstspecial terugkijken.

We zouden zeggen, doe er je voordeel van en maak gebruik van de onbekende betekenis van het woord. Gebruik het overigens niet te vaak, want ook zij kunnen googlen en erachter komen dat je eigenlijk niets doet. Dat zal op den duur alleen maar ongemakkelijke situaties veroorzaken.

Waarom zou je ‘epibreren’?

Epibreren is een woord dat ons herinnert aan het belang van creativiteit en het proces van nadenken. Het woord op zich benadrukt het idee dat sommige activiteiten en gedachten niet gemakkelijk in vakjes kunnen worden gestopt en gedefinieerd. Hoe chiquer iets klinkt, hoe meer mensen gaan nadenken en doen alsof ze weten wat het betekent, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Het is dus eigenlijk gebruik maken van een woord dat officieel gezien niet eens bestaat. Misschien een beetje ‘vies’, maar goed, who cares. Als je hoort dat een mens gemiddeld een paar keer per dag een leugen vertelt, kan dit er ook nog wel bij.

Conclusie

In dit artikel hebben we de betekenis van ‘epibreren’ verkend, een woord dat zijn oorsprong vond in de jaren 60. We hebben gezien hoe het woord evolueerde en hoe het nog steeds relevant is in de moderne tijd. Epibreren herinnert ons eraan dat creativiteit en het proces van nadenken vaak niet in strakke definities passen, en dat is iets om te koesteren. Here’s to epibreren!

0 Shares
Ook interessant