De badkamer renoveer je niet wekelijks, maar soms is het toch zover. Zodra je besloten hebt om te kiezen voor een badkamerrenovatie, kom je direct voor een aantal keuzes te staan. Je moet natuurlijk een badkamer samenstellen, waarbij je al uit talloze opties kunt kiezen. Daarnaast moet je ook beslissen op welke manier je de renovatie aanpakt. Kies je voor een montageservice? Of monteer je de badkamer zelf? We hebben alle opties en de voor- en nadelen daarvan voor je op een rijtje gezet.
Volledige badkamerrenovatie
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een volledige badkamerrenovatie. Dit houdt in dat de oude badkamer volledig verwijderd wordt en vervangen wordt door een nieuwe. Hierbij wordt dan gebruikgemaakt van een montageservice, welke vaak wordt aangeboden vanuit de badkamerwinkel. Wanneer je kiest voor een volledige badkamermontage kan het wel voorkomen dat de oude tegels blijven zitten en hier overheen getegeld wordt. Hiermee bespaar je weer wat kosten! Het grote voordeel van een volledige montage is dat je volledig ontzorgd wordt en je zeker weet dat de badkamer perfect wordt opgeleverd. Het nadeel zit ‘m vooral in de kosten ervan.
Montage zonder voorbereidende werkzaamheden
Je kunt ook de volledige badkamer vervangen en daarbij wel kiezen voor een montageservice, maar de voorbereidende werkzaamheden zelf uitvoeren. Het gaat hierbij vooral om het verwijderen en demonteren van de oude badkamer. Over het algemeen kan je het meeste hiervan zelf doen, waardoor je weer kosten bespaart. Daarnaast valt ook het verleggen van leidingen en elektra onder de voorbereidende werkzaamheden, wanneer je erg handig bent kun je dit natuurlijk ook zelf doen. Het nadeel van deze optie is wel dat je vaak wat langer in de rommel zit en je zelf dus de handen uit de mouwen moet steken.
Zelf monteren
Misschien ben je wel heel handig en kun je de badkamer zelf monteren. Het is dan niet nodig om gebruik te maken van een montageservice van een badkamerwinkel of om een aannemer in te schakelen. Dit scheelt natuurlijk weer een hoop kosten. We adviseren wel om de badkamer altijd in te laten meten door een adviseur of een monteur. Zij kunnen je namelijk precies vertellen of het mogelijk is wat je voor ogen hebt en zorgen ervoor dat alles op de goede plek komt en precies past. Zo weet je zeker dat je niet voor rare verrassingen komt te staan tijdens het monteren van de badkamer.
Een gedeeltelijke renovatie
Soms is het niet noodzakelijk om de volledige badkamer te renoveren. Alleen de kranen zijn dan bijvoorbeeld aan vervanging toe. Of het badmeubel heeft niet helemaal jouw stijl. Je kunt dan kiezen voor een gedeeltelijke renovatie. Hierbij vervang je dus maar een aantal elementen van de badkamer. Het voordeel is dat hier vaak geen breekwerk bij komt kijken. Het nadeel is wel dat je beperkte keuzes hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar van opbouwkranen naar inbouwkranen gaan of het meubel op een andere plek hangen.
Op zoek naar meer informatie?
Wil je graag meer informatie ontvangen voordat je een keuze maakt op welke wijze je jouw badkamer gaat renoveren? Je kunt altijd een afspraak maken bij een badkamerwinkel bij je in de buurt. Daar kunnen ze je alles vertellen over de opties. Het is vaak aan te raden om een afspraak te maken omdat je dan zeker weet dat een adviseur alle tijd voor je heeft.