Hoeveel kg is 1 cm buikomtrek?

0 Shares
0
0
0

Het is en blijft een wat ongemakkelijk onderwerp: gewicht. Ergen slinkt iedereen slanker dan slank te willen worden, maar als je hoort dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft, dan… Tja.. dan denk je misschien toch dat dat weer iets anders is.

Dus, hoe je het ook wendt of keert, Nederlanders zijn bezig met hun gewicht. Nu is er een vraag waar veel van jullie geïnteresseerd in schenen te zijn, en dat is de vraag die in de titel staat. Of te wel: hoeveel kg is 1 cm buikomtrek. In deze blog zullen we proberen hier zo goed mogelijk antwoord op te geven, al is dat vanwege meerdere factoren best wel moeilijk.

Het antwoord op de vraag

De hoeveelheid gewicht die overeenkomt met 1 cm buikomtrek kan sterk variëren van persoon tot persoon. Het wordt sowieso beïnvloed door een hele bubs factoren, zoals:

  • lichaamssamenstelling
  • spiermassa
  • vetverdeling
  • algemene gezondheid.

In die zin bestaat er dan ook geen directe en algemene formule om de relatie tussen buikomtrek en gewicht in kilogrammen vast te stellen. Zo is bijvoorbeeld het verschil tussen man en vrouw al enorm. Bij een vrouw zit er over het algemeen een stuk meer vet rondom de heupen/ buik, waarbij het bij een man van eenzelfde figuur juist op andere plekken zit. Dat komt omdat het vet rondom de buik van de vrouw onder andere haar baarmoeder beschermd.

Wat zegt je buikomtrek wél over je?

Om dan meteen helemaal de buikomtrek te negeren, is dan weer een beetje overdreven. Het zegt namelijk wel degelijk iets over je gezondheid en over je gewicht. Zo is vet rond de buik slechter voor je gezondheid dan op andere plekken van je lichaam. Waarom? Nou, omdat de vetcellen in je buik actiever zijn dan op andere plekken. Het kan er toe leiden dat je een te grote buikomtrek opbouwt, wat op zichzelf weer invloed heeft op het risico op hart- een vaatziekten.

Een vergrote buikomvang heb je wanneer:

  • deze groter is dan 80 cm (vrouw). Hoger dan 88 cm wordt gevaarlijk.
  • deze groter is dan 94 cm (man). Hoger dan 102 cm wordt het gevaarlijk

Mocht je al je hele leven lang kampen met een ‘te hoog’ gewicht of een te grote buikomtrek, bekijk dan of een professional je kan helpen dit te reduceren naar een gezonder gewicht. Je zal jezelf eeuwig dankbaar zijn.

BMI

Verder is het zo dat je aan de hand van je buikomtrek, ook je BMI kan opmeten. Hiervoor staan op het internet makkelijke hulpmiddelen. In principe meet je je buikomtrek goed door recht op te gaan staan, het grootste stuk tussen je onderste rib en bekken te pakken en te meten als je uitademt.

Maar, ehm, BMI. Wat is dat eigenlijk ook alweer?

Goed dat je het vraagt! Je BMI staat voor Body Mass Index, een maatstaf voor de verhouding tussen mijn gewicht en lengte. Het wordt berekend door het gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meters. BMI wordt gebruikt als een indicator voor overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht. Hoewel het nuttig kan zijn als algemene richtlijn, houdt BMI geen rekening met factoren zoals spiermassa, botdichtheid en verdeling van lichaamsvet, waardoor het geen volledig beeld geeft van iemands gezondheid. Vandaar dat zoiets als je buikomtrek meten alweer extra informatie kan geven over je gezondheid.

Mythen over buikvet

Verder willen we je nog heel even wijzen op een aantal mythen over buikvet. Er zijn er namelijk een hoop en vooral rond het verminderen ervan. Laten we je eens goed informeren en vertellen dat buikspieroefeningen absoluut niet voldoende zijn om buikvet te verminderen. In werkelijkheid is een combinatie van dieet, lichaamsbeweging en stressmanagement nodig voor effectieve resultaten.

Je kan namelijk nog zo gespierd zijn, maar als je alleen maar slecht en vooral veel suikers eet, dan kan dat je nogal tegenwerken. Bovendien is het voor een vrouw absoluut niet per definitie goed om ‘weinig’ vet rondom de heup area te hebben. De reden daarvoor benoemden we al eerder in deze blog.

Wat moet je doen om gezond te leven?

Dus, in plaats van de dagelijkse sit-ups, kan je veel beter wat anders doen om gezond te leven. Houd je dat een tijd vol, dan zal je buikvetpercentage ook vanzelf wel wat dalen. In elk geval kan je bij ‘gezond leven’ denken aan regelmatig bewegen, gezond en gevarieerd eten met veel groenten en fruit, voldoende water drinken, voldoende slaap krijgen en stress verminderen. Het is ook essentieel om slechte gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik te vermijden en regelmatig medische controles te laten doen. Better be safe than sorry, right?

Conclusie

Dus, hoeveel kg weegt een centimeter buikomtrek nou? Well, goede vraag. Als jij een onderzoeker bent die toevallig bezig is met een onderzoek ernaar en hiervoor een eenduidige formule bij ontdekt, be our guest om dat met de wereld te delen. Er zijn schijnbaar genoeg mensen die deze vraagt stellen, anders hadden we deze blog ook niet hoeven schrijven.

0 Shares
Ook interessant