Hoe maak je jouw tuinmeubels het beste schoon?

0 Shares
0
0
0

Tuinmeubels zijn onmisbaar voor de zomerse dagen in je tuin, maar ook in de andere seizoenen is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hieronder lees je hoe je jouw tuinmeubels het beste schoonmaakt, zodat ze elk seizoen weer stralend klaarstaan.

Schoonmaken van kunststof tuinmeubels

Kunststof tuinmeubels zijn populair omdat ze licht en duurzaam zijn. Na verloop van tijd kunnen vuil en groene aanslag zich echter ophopen. Begin met het afspoelen van de meubels met water om los vuil te verwijderen. Gebruik daarna een zachte borstel of spons met een sopje van lauw water en afwasmiddel om het kunststof grondig schoon te maken. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen, want die kunnen krassen veroorzaken. Heb je last van hardnekkige vlekken of groene aanslag? Een mengsel van water en azijn kan dit probleem verhelpen. Laat het even intrekken en spoel het daarna af met schoon water. Droog de meubels vervolgens af met een zachte doek om strepen te voorkomen. Overweeg je kunststof tuinstoelen te kopen? Ze zijn eenvoudig schoon te houden en daardoor een ideale keuze als je op zoek bent naar onderhoudsvriendelijke meubels.

Houten tuinmeubels reinigen en beschermen

Houten tuinmeubels hebben wat meer zorg nodig, omdat hout gevoeliger is voor weersinvloeden. Begin met het afstoffen en gebruik een zachte borstel om vuil en bladeren te verwijderen. Maak een mild sopje van water en zeep en reinig het hout voorzichtig, altijd in de richting van de houtnerf. Na het schoonmaken is het belangrijk om het hout te beschermen met een speciale houtolie of lak. Dit helpt het hout te voeden en beschermt het tegen regen en zon. Breng deze behandeling minstens één keer per jaar aan om het hout in goede staat te houden. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat dit het hout kan beschadigen.

Onderhoud van metalen tuinmeubels

Metalen tuinmeubels, zoals aluminium of staal, zijn stevig en weerbestendig, maar kunnen alsnog vuil verzamelen. Spoel de meubels eerst af met water en maak ze vervolgens schoon met een sopje van lauw water en afwasmiddel. Gebruik een zachte doek om het oppervlak schoon te maken. Bij stalen meubels moet je vooral op roestvorming letten. Als je roestvlekken ziet, kun je deze verwijderen met een staalborstel of fijn schuurpapier. Behandel het metaal daarna met een roestwerende spray of beschermende coating om verdere schade te voorkomen. Aluminium meubels roesten niet, maar kunnen wel dof worden. Een reinigingsmiddel speciaal voor aluminium kan hierbij helpen.

Tips voor langer mooi houden van je tuinmeubels

Naast regelmatig schoonmaken is het belangrijk om je tuinmeubels goed te beschermen. Dek ze af met een hoes of berg ze op tijdens de wintermaanden en periodes met veel regen. Dit voorkomt schade door weersomstandigheden. Zorg er ook voor dat vuil zich niet ophoopt door regelmatig schoon te maken.

0 Shares
Ook interessant